A nagy kérdés

Avagy hogyan válassz magadnak tetoválót...
 

Tetoválás előtt állsz?

Ha a tetoválás még csak a gondolataidban fogalmazódott meg, akkor ez az írás most kimondottan Neked szól. Ha már jó pár minta díszíti a bőröd, akkor sem árt újra elolvasni ezeket a sorokat.

Egy kis előzmény…
A közelmúltban feltettem egy kérdést a Tetováltak közössége Facebook csoportjában, hogy ki mit tartott fontosnak és mi alapján választott művészt magának. Az ide érkezett válaszok ihlették ezt az írást.

Sajnos elég gyakran találkozhatunk nem megfelelően kivitelezett, elrontott mintákkal. Sokszor a viselője sincs tisztában vele, hogy nem egy gondosan kivitelezett tetoválás került a bőrére, bár azt hozzá kell tenni, hogy rengetegen megelégszenek szerényebb minőségű alkotásokkal, amivel nincs is semmi baj, hiszen mindenki maga dönti el, mit fog élete végéig viselni a testén. Ráadásul sokaknak inkább csak egy emlék vagy esemény megörökítése a fontos. Ez döntés kérdése. Viszont ha Neked fontos a művészi szempontból is profi munka, tetoválás előtt érdemes végiggondolni a következő pontokat, nehogy pár hónap múlva már a javításon vagy a takaráson kezdj el gondolkodni: 

A környezet

Ez a felkiáltójeles nulladik pont is lehetne, mert elég csúnya szövődményeket lehet összeszedni egy nem megfelelő környezetben készült tetoválással. Szóval az első szempont a művész kiválasztásnál, mindig a higiénia legyen. Komolyan, remélem ez nem is kérdés. Manapság igen könnyen hozzá lehet jutni bármilyen minőségű tetováló felszereléshez, így szinte bárki nekiállhat otthon tetoválni, nulla tapasztalattal, esetleg a legalapabb higiéniás óvintézkedések elvégzése nélkül. Talán sokan nem is ismerik milyen feltételeket kell megteremteni a biztonságos tetováláshoz. Hamarosan írni fogok egy cikket, hogy mire érdemes figyelni a higiéniával kapcsolatban, amik ha nem teljesülnek, ne is vágj bele a tetováltatásba. Szóval első és legfontosabb, hogy felmérd a környezetet, ahol tetoválni fognak. Mondom, mire figyelj: amihez a tetováló hozzáérhet, minden munka megkezdése előtt fertőtleníteni kell, vagy le kell fedni fóliával (pl. lámpa, gép), frissen bontott, egyszer használatos tű vagy tűmodul, gumikesztyű a művészen, az érintett testfelület fertőtlenítővel le van kezelve a munka megkezdése előtt. Ez mind nagyon alap dolog, hamarosan kifejtjük bővebben.

Mintához válassz tetoválót

Lehet, hogy egy apró feliratot szeretnél csak a csuklódra és azt gondolod, hogy azt bárki meg tudja csinálni. Ez nem így van. Számos tetováló van, aki több stílusban is otthonosan mozog és kiváló azokon a területeken, de mindenkinek megvan a “fő profilja”. Például vannak, akik elképesztő minőségű realisztikus mintákat készítenek, de mondjuk egy precíz egyenes vonalvezetésű tetoválást nem szívesen vállalnak el. Tehát a második pont, hogy mindig olyan tetoválót válassz magadnak, aki otthonosan mozog abban a stílusban, amit viselni szeretnél.

Érdemes nagyon alaposan végignézni a tetováló referencia fotóit és keresni benne hasonló stílusú mintát, mint amit te is szeretnél. Találsz itt egy kis segítséget: tattooyou.hu/tetovalok

 

Szakmai előélet

Az a legjobb, ha olyan tetoválót választasz, akinek van a szakmában előélete. Számít, hogy mennyi tapasztalat van a tetováló háta mögött, bár ezzel nem a kezdők ellen szeretnék beszélni. Én azt támogatom, ha valaki korrektül felvállalja, hogy még nincs rutinja és így fogad vendégeket. Én is felajánlottam már a bőröm kezdő tetoválónak, vállaltam egy kis kockázatot és ennyi. Alapvetően a tetoválás rengeteg összetevőből áll technikailag, és az csak egy kicsi része, hogy szép vagy nem szép a végeredmény. Az évek során rengeteg tapasztalatot kell gyűjteni a gép működéséről, a különböző tű fajtákról, vagy a bőrtípusokról, hogy kinek hogyan viselkedik a bőre, akár a különböző testrészeken. Szóval ezért jön jól a sokéves tapasztalat.

 

Bizalom és szimpátia

Legyen szimpatikus és bízzak benne. Ez volt a következő pont a szavazáson, amit fontosnak tartottak a csoport tagjai. A tetoválás a bizalomról is szól, ez egy kapcsolat a tetováló és a vendég között, hiszen egy egész életen át az ő keze művét fogod viselni. Így érdemes jól átgondolni a választást. Nagyobb mintáknál akár több alkalmon keresztül órákat is együtt tölthetsz leendő tetoválóddal, így érdemes ezt is mérlegelni. Nem beszélve arról, hogy nagyon fontos dolog, hogy megfelelő tájékoztatást tudjon adni a tetoválásod utókezeléséről, és a gyógyulás folyamatáról. Ha pedig bármilyen kérdéssel fordulsz hozzá, akkor készségesen válaszoljon a felmerülő problémákra, akár a tetoválás elkészülte után. Az is egy plusz pont, ha valamilyen szinten nyomon követi a minta gyógyulását és akár egy kontroll alkalomra is invitál, ha letelt a gyógyulási idő. Ez is bizalomra adhat okot.

Szalonban, ne otthon tetováljanak

Ezt is sokan fontosnak tartották a megkérdezettek közül. Az egyértelmű, hogy a legmegfelelőbb körülményeket egy dedikált szalonban tudják megteremteni, ahol pontos előírások vonatkoznak a higiéniától kezdve a veszélyes hulladék elszállításáig. És nyilván jobban ellenőrizhető a minőség is. De azt nem szabad elfelejteni, hogy attól, hogy valaki szalonban tetovál, az még nem garancia a minőségre, ezért kell figyelni az előző pontok teljesülésére, például, hogy mozogjon otthonosan a kiválasztott stílusban.

Egyedi minta

Manapság az internet hódításával már elképesztő mennyiségű inger ér mindenkit. Ez sok esetben óriási előny, hiszen gyorsabb a szakmai fejlődés, például a vizuális kultúra is jobban fejlődik. De vannak hátrányai is, mivel rengetegen egy az egyben lemásolnak a neten talált, már létező tetoválásokat. Régen, ha bementünk egy szalonba, akkor vagy végiglapoztunk egy sketchbookot és onnan választottunk egy mintát, vagy terveztek egy egyedit. Most már végtelenül egyszerű a neten böngészni a kiválasztott téma után. Ha valóban minőség munkát szeretnél magadon viselni, akkor érdemes olyan tetoválót választani, aki meg is tervezi a mintát, amit megálmodtál, persze általában nem a nulláról. Ha van egy elképzelésed, találtál neked tetsző mintákat a témában, az jó kiindulási alap lehet az ötletelésben. Abból egy jó tetováló már el tud indulni és tervezni fog neked egy egyedi mintát a kiválasztott testrészre. Mert ez is fontos. Itt pedig el is érkeztünk a következő ponthoz. Lehet, hogy te láttál egy tetoválást, ami jól mutatott egy vállon, de az alkaron már nem fog jól működni. Tiszteld meg magad és másokat azzal, hogy nem viselsz egy olyan tetoválást, ami már máson is fent van, esetleg sokakon. Tehát ha tetoválót választasz magadnak, akkor fontos szempont legyen, hogy tervezzen egyedi tetoválást, vagy legalább alakítsa át és kicsit szabja rád az általad mutatott mintát.

 

Hol tetovál?

Legyen közel, ugye? Természetesen az a legjobb, ha a lakóhelyhez minél közelebb találunk magunknak tetoválót, de ne ez legyen a legfontosabb kitétel. Lehetséges, hogy olyan stílusú tetoválást találtunk magunknak, hogy akár több száz kilométerre van a legközelebbi művész, aki a legjobb minőségben tudja feltetoválni. Főleg speciálisabb stílus irányzatnál fordulhat elő. De sokan ragaszkodnak egy-egy művészhez is, akinek annyira egyedi stílusa van, hogy akár másik országba is hajlandóak elutazni, hogy begyűjtsék a vágyott mintát. Az biztos, ha a szomszédban van egy szalon, ahol főleg dotwork stílusban dolgoznak, viszont mi egy realisztikus portrét szeretnénk, ne kockáztassunk a szalon közelsége miatt.

 

Legyen jó áron.

Ez került az utolsó helyre. Nyilván sokaknak fontos az ár. Már-már közhelyesnek tűnik ez a kampány, hogy a jó tetoválásnak ára van. De én is csak azt tudom leírni, hogy ezen nem szabad spórolni. Megvan az oka, hogy egy tetováló miért dolgozik drágábban a többieknél. Sok éves tapasztalat van a háta mögött, minőségibb eszközöket használ (pl. sokkal drágább egy tűmodulos gép fenntartása, mint egy hagyományos tetoválógép), de az sem mindegy mivel helyezik fel a stencilt vagy a tetoválás végeztével milyen anyaggal kezelnek le. Ne felejtsük el, hogy nem csak órabért fizetünk egy tetoválásnál, hanem a művészet értékét is.

A végére pedig egy érdekes gondolat: Mindig a legolcsóbb tetoválás lesz a végére a legdrágább. Lehet, hogy valaki olcsón elkészíti, de előfordulhat, hogy komplikációk lépnek fel, vagy nem olyan lesz a végeredmény mint amit elképzeltél, ez esetben hosszú, költséges és fájdalmas procedúra lehet a hiba helyrehozása.

Legfrissebb Tartalmak

A japán tetoválás művészete: az irezumi

A japán tetoválás művészete: az irezumi

  Az irezumi eredete és története Az irezumi a japán tetoválás hagyományos formája, amely gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel bír. A irezumit bonyolult és részletgazdag minták jellemzik, amelyek általában elmesélnek egy történetet, vagy szimbolizálják az...

Népszerű tetoválás szimbólumok és jelentésük

Népszerű tetoválás szimbólumok és jelentésük

TETOVÁLÁS SZIMBÓLUMOK ÉS JELENTÉSÜK A tetoválás lehetőséget ad a kreatív önkifejezés mellett arra is, hogy különböző szimbólumokkal tegyünk egy-egy mintát még különlegesebbé. Talán nem is gondolnánk, hogy a manapság népszerű tetoválás szimbólumok közül számos mintának...

Angyal Luca 2. rész

Angyal Luca 2. rész

"Ez a legrosszabb fajta....kopasz tetovált harcikutyával" Lucát sajnos érték már rossz élmények is a tetoválásai miatt, de szerencsére, ebből van a kevesebb. Megosztott velünk egy kedves történetet is, egy idős úrral, akit nagyon lenyűgöztek a tetoválásai. Szerencsére...

Éva tetoválásai

Éva tetoválásai

Ismerjétek meg éva történetét Szépen ki vagy firkálva, ami a felsőtestedet illeti. Mikor kezdődött ez a szenvedély és minek a hatására?Kb. 3 éve indult nálam ez az őrület. Először csak szemezgettem mások mintáival. Minél több tetoválással találkoztam, annál jobban...

Áron tetoválásai

Áron tetoválásai

Áron mesélt nekünk tetoválásairól Rövid időn belül lett nagyon sok tetoválásod. Honnan jött ez a tetoválás őrület, minek a hatására kezdted el? Ez az egész tetoválás sztori 2016 júliusában kezdődött. Dolgoztam egy helyen, ahol összeismerkedtem egy sráccal, Csipi...

Georgina tetoválásai

Georgina tetoválásai

Sziasztok, a nevem Gina,  20 éves vagyok. Iparművészeti iskolában tanulok, ahol leginkább divattervezéssel foglalkozok. A művészet mellett a sport is nagy szerepet játszik az életemben, de az edzőterem is nagy "szerelmem". A másik ilyen nagy "szerelmem" a tetoválások....

Játékos tetoválások

Játékos tetoválások

2007 októberében jelent meg a Witcher 1, amikor én 11 éves voltam. Édesapám nagy PC guru volt, így neki nagyon tetszett ez a játék. Én ugyan akkor még nem játszhattam vele, mert kicsi voltam hozzá, de minden nap mikor játszott, és volt ideje, én ott ültem és őt...

Gamer tetoválások

Gamer tetoválások

    Neked mi a kedvenc játékod? El tudnál képzelni egy gamer tetoválást magadon? Mostanában egyre több helyen felbukkan és úgy látom egyre népszerűbb téma a tetoválást viselők körében, szóval gondoltam összegyűjtök egy mozgalmas galériát a témában. Nem...

Angyal Luca tetoválásai

Angyal Luca tetoválásai

"Az én virágomon mindenki póniló és nem esznek semmi mást csak szivárványt és lepkekakit." Amikor Lucával találkozol az utcán, majdnem biztos, hogy utána fogsz fordulni. Határozott megjelenése igen extrémnek tűnhet az idegenek számára és valószínűleg sokan nem értik a...

Ne maradj le a többiről sem!

Happy Halloween

    halloween, a halottak napja, és a mindenszentek... hogy is van ez? Manapság egészen bele lehet zavarodni a fogalmakba, kicsit talán megosztó is a téma, hiszen sokan nem értik Magyarországon miért jelent meg a Halloween és miért ünneplik egyre többen. No...

Queen – Bohém rapszódia tetoválásban

  Te viselnéd magadon a példaképed emlékét, akár a portréját? Tegnap sikerült megnézni a filmet moziban, most igyekszem nem a századik kritikát  megírni, de muszáj volt billentyűzetet ragadnom és amíg hatása alatt vagyok leírni pár gondolatot.  Rögtön az elején...

Gamer tetoválások

    Neked mi a kedvenc játékod? El tudnál képzelni egy gamer tetoválást magadon? Mostanában egyre több helyen felbukkan és úgy látom egyre népszerűbb téma a tetoválást viselők körében, szóval gondoltam összegyűjtök egy mozgalmas galériát a témában. Nem...

Tetováltass felelősséggel

    A döntés a tiéd, de mi jön utána? Vannak akik évekig barátkoznak egy mintával, mielőtt végleg elhatároznák, hogy tetováltatnak. Vannak, akik hirtelen felindulásból bevállalnak egy megtetszett mintát. És persze akadnak olyanok is, akik megfontolták a döntést, csak...

Angyal Luca 2. rész

"Ez a legrosszabb fajta....kopasz tetovált harcikutyával" Lucát sajnos érték már rossz élmények is a tetoválásai miatt, de szerencsére, ebből van a kevesebb. Megosztott velünk egy kedves történetet is, egy idős úrral, akit nagyon lenyűgöztek a tetoválásai. Szerencsére...

Legfrissebb Tartalmak

A japán tetoválás művészete: az irezumi

A japán tetoválás művészete: az irezumi

  Az irezumi eredete és története Az irezumi a japán tetoválás hagyományos formája, amely gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel bír. A irezumit bonyolult és részletgazdag minták jellemzik, amelyek általában elmesélnek egy történetet, vagy szimbolizálják az...

Népszerű tetoválás szimbólumok és jelentésük

Népszerű tetoválás szimbólumok és jelentésük

TETOVÁLÁS SZIMBÓLUMOK ÉS JELENTÉSÜK A tetoválás lehetőséget ad a kreatív önkifejezés mellett arra is, hogy különböző szimbólumokkal tegyünk egy-egy mintát még különlegesebbé. Talán nem is gondolnánk, hogy a manapság népszerű tetoválás szimbólumok közül számos mintának...

Legújabb cikkek

A japán tetoválás művészete: az irezumi

  Az irezumi eredete és története Az irezumi a japán tetoválás hagyományos formája, amely gazdag történelemmel és kulturális jelentőséggel bír. A irezumit bonyolult és részletgazdag minták jellemzik, amelyek általában elmesélnek egy történetet, vagy szimbolizálják az...

Népszerű tetoválás szimbólumok és jelentésük

TETOVÁLÁS SZIMBÓLUMOK ÉS JELENTÉSÜK A tetoválás lehetőséget ad a kreatív önkifejezés mellett arra is, hogy különböző szimbólumokkal tegyünk egy-egy mintát még különlegesebbé. Talán nem is gondolnánk, hogy a manapság népszerű tetoválás szimbólumok közül számos mintának...

Gamer tetoválások

    Neked mi a kedvenc játékod? El tudnál képzelni egy gamer tetoválást magadon? Mostanában egyre több helyen felbukkan és úgy látom egyre népszerűbb téma a tetoválást viselők körében, szóval gondoltam összegyűjtök egy mozgalmas galériát a témában. Nem...

Queen – Bohém rapszódia tetoválásban

  Te viselnéd magadon a példaképed emlékét, akár a portréját? Tegnap sikerült megnézni a filmet moziban, most igyekszem nem a századik kritikát  megírni, de muszáj volt billentyűzetet ragadnom és amíg hatása alatt vagyok leírni pár gondolatot.  Rögtön az elején...

Happy Halloween

    halloween, a halottak napja, és a mindenszentek... hogy is van ez? Manapság egészen bele lehet zavarodni a fogalmakba, kicsit talán megosztó is a téma, hiszen sokan nem értik Magyarországon miért jelent meg a Halloween és miért ünneplik egyre többen. No...

danny o’connor

  Folyamatosan kutatok az újdonságok után. Most sem volt ez másként. Minden nap igyekszem fejleszteni magam azzal, hogy mások munkáit figyelem. Érdekes, amikor egy művész munkájára valahol véletlenszerűen felfigyelek, onnan tudom, hogy igazán megfogott az alkotásainak...

Legfrissebb videók

Hogyan rajzoljunk sárkányt iPad Proval

Hogyan rajzoljunk sárkányt iPad Proval

  Döntöttetek.Ahogy látszik is a sárkány nyerte az összecsapást. Ha véletlen lemaradtál, Facebookon ment a kérdés, hogy sárkány vagy mandala legyen a következő videóban. Szoros volt a verseny, végül a sárkány nyert. Nincs más hátra, mint belefeledkezni kicsit a...

Egy kis festészet szabadon

Egy kis festészet szabadon

Kíváncsi vagy milyen lesz  alkarra tetoválva? Már említettem, hogy nekem nagy kedvenceim a vázlatos, akvarelles minták, így nem meglepő, hogy a folytatásban is egy ilyen tervvel jövök újra. Ráadásul ez a minta azért is izgalmas, mert hamarosan az alkaromon fog...

Oroszlán dotwork tetoválás vázlat

Oroszlán dotwork tetoválás vázlat

Kíváncsi vagy hogyan kelt életre az oroszlán? Amikor leültem rajzolni még én sem igazán láttam magam előtt milyen lesz a végeredmény. Egy kicsit észre is lehet venni a stílusok keveredéséből. Nem is érezem még teljesen késznek, ezért lehet, hogy hamarosan lesz  egy...

A GEOMETRIKUS ÁLOM: MANDALA TETOVÁLÁS

 

 Egy másik népszerű tetoválási szimbólum a mandala, egy olyan geometrikus minta, amelyet a hinduizmus és a buddhizmus spirituális és rituális szimbólumként használnak. A mandala tetoválások jellemzően az egyensúlyt, a harmóniát és az egységet képviselik, és gyakran használják az egyén és az univerzum közötti kapcsolat ábrázolására. A mandalák bonyolult mintái gyönyörű tetoválásokat tesznek lehetővé, amelyek egyszerre értelmesek és esztétikusak.

Mandala tetoválás ötletek:

Pin It on Pinterest

Tetszett?

Oszd meg a barátaiddal is!